Specialare från Avesta

Denna hungersläckare från min ungdomstid i Avesta då man på lördagskvällen gick hem från Avestaparken eller skoldansen på Domarhagsskolan, måste härmed dokumenteras.

Korvkiosken i centrum var målet för promenaden då Kungsgatan ännu var den stora genomfartsleden i stan upp och in i Dalarna via bron vid Avestaforsen upp mot Skogsbo.

Det var innan riksväg 70 drogs utanför Avesta och Hedemora men inte Säter!!! Märkligt!?

Där kunde man beställa en ”Specialare” samt till denna utsökta maträtt en Pucko chokladmjölk.

Sibyllas foto utan MAJONÄSGURKA!

Receptet

  • Ett stycken korvbröd. Naturligtvis det vanliga korta och inte som bilden.
  • En eller två grillade och i värsta fall, kokt korv.
  • Senap och ketchup.
  • 2 runda klickar potatismos liggande efter varandra ovanpå korven. Korvgubben hade en specialtång som de tryckte samman handtaget på och fick den runda mosklicken att lämna tången. Jag kan ännu höra klicket när moset därefter landade på korven som då redan låg i brödet.
  • Majonäsgurka ovanpå moset!
  • En flarra Pucko chokladmjölk.

Naturligtvis fick man alltid en plastgaffel till. Hur tror du annars man fick i sig moset tillsammans med de yttre synliga delarna av korven.

Därefter åt man resten av korven som nu blivit en grillad med bröd med lite rester av det goda potatismoset.

Mätt och belåten drog man sedan hemåt per fots eller buss beroende på var man bodde. Jag vill minnas att denna grundplåt i magen medförde att man kunde skippa frukosten samt att bakfyllan va som bortblåst.

Detta hände sig på den tiden då man kunde köpa mellanöl i mataffären.


Mellanöl eller Öl klass IIB var en svensk skatteklass för öl med alkoholhalt på 3,6 viktprocent. Idag räknar man i volymprocent, och mellanöl motsvarar cirka 4,5 volymprocent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s